donderdag 19 mei 2016

Waar is de noodrem?

Soms staat je leven in een keer op z'n kop. Je moddert al een tijdje aan, draait steeds verder vast in patronen en dan is daar de noodrem. Je hebt er al meerdere malen naar gekeken, aan gedacht, maar hem iedere keer ontweken en dan toch is daar het moment om er aan te gaan hangen en de boel eens goed door elkaar te schudden.
Je kan je voorstellen dat die noodrem gevolgen heeft en niet alleen voor diegene die aan de noodrem gaat hangen. Iedereen die in diezelfde trein zit wordt door elkaar geschud en moet kijken hoe hij of zij de reis kan vervolgen.


Ik trok aan de noodrem, want de negatieve spiraal ging alleen maar verder door naar beneden en moest nu stoppen voor het te laat was.
In eerste instantie verwarring, angst, geen perspectief meer zien, zelfvertrouwen op nul, maar een dokter, een arbo-arts en een loopbaancoach en natuurlijk pas op de plaats en rust verder is er weer licht aan de horizon.
Niet terug naar de plaats waar ik me in de loop van de jaren steeds verder in vaste patronen heb vastgemetseld geeft veel lucht en rust.
Maar wat biedt de toekomst voor mogelijkheden? Een andere plek in hetzelfde bestuur, vervangingspool of WW? Wat wil ik zelf? Wat is er mogelijk in het bestuur?
Ga voor jezelf staan! Je bent de moeite waard!
Daar moet ik wat mee doen. Maar hoe?
De ene eenvoudige, maar zeer effectieve tip: ga rechtop staan, hou je hoofd hoog, straal uit dat je de moeite waard bent helpt echt. Je voelt het effect van binnen, je laat je niet van tafel vegen. De andere tip is moeilijker, maar klinkt erg logisch: elk denkpatroon dat je ingesleten hebt kan je veranderen door het 40 keer op een andere vaste manier aan te pakken. Uit onderzoek is blijkbaar gebleken dat je in de meeste gevallen niet terugvalt in het oude patroon. Dit vraagt wat doorzetten, maar is vast mogelijk. Het proberen waard, want dat het anders moet, dat is een ding dat zeker is.
Gesterkt ga je in gesprek en blijk je sterker dan je dacht. Misschien is de uitkomst niet de gedroomde route, maar wel een route met perspectief, een route die in de richting leidt waarin je wilt gaan. De richting is nog niet geheel duidelijk, maar er gloort licht aan de horizon waarin een en ander duidelijk gaat worden.
Een klein beeld van waar ik naartoe wil:


Zoals je ziet is er nog ruimte voor meer, maar de start is er en die richting wordt enthousiast onthaald en er wordt ook door anderen perspectief in gezien. 
We zijn er nog niet en bij mij, maar ook bij anderen moet de reis nog vervolgd worden, maar we komen echt wel op onze bestemming aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten