zaterdag 15 augustus 2015

Zaterdag 15 augustus Linlithgow palace en Edinburgh

We staan op met een heerlijk zonnetje:
En na het ontbijt en wat internettijd trekken we weer verder naar onze laatste bestemming in Schotland: Edinburgh.
Eerst met het zonnetje op de snoet, door het nog vriendelijker ogende landschap maar Linlithgow. Hier ligt een paleisruïne.
We hadden het idee van 'we kijken wel', maar het blijkt een super gave plek te zijn. Het ligt midden in het stadje aan een park te pronken in de zon. Het is nog rustig, want we zijn vroeg en we kunnen nog met de rondleiding van twee jonge meiden in kasteelkleren mee. Het verhaal is interessant en heeft grappige details. Het paleis is mooi, maar wel ooit gedeeltelijk verwoest door een brand en later door de tijd.


Na de rondleiding kijken we zelf nog alle hoeken en gaten van het paleis na. Het is niet enorm groot, maar erg leuk van opzet.
Nog even buiten de poort in het zonnetje wat drinken en op naar Edinburgh. 
De TomTom leidt ons netjes naar het hotel, maar het is nog te vroeg, dus we gaan vast op eerste ontdekking in het centrum.
De straat waar we aan zitten loopt recht naar het centrum. Het is druk op de weg met bussen, taxi's, trams en auto's en op de stoep loopt het vol met mensen. Een beetje Damrak in Amsterdam. Er zijn heel veel winkeltjes en winkels in alle soorten en maten. Aan de overkant begint op een gegeven moment een park waar het afgeladen druk is en je ziet dat er dingen gebeuren. Op de achtergrond is het kasteel zichtbaar.
Een overdaad aan indrukken en mensen komt op ons af na de ruimte en stilte van afgelopen weken. Na een tijdje keren we om en lopen we stukjes door de parkjes en zien we dat mensen aan het optreden zijn, van zang tot diabolo, tot eenwieler, tot trommelen op oude materialen, tot stil toneel, enz. Allemaal met grote groepen mensen er omheen. We slenteren er tussendoor en vangen hier en daar een glimp van de showtjes op.
Tegen drie uur zijn we terug bij het hotel waar we inchecken (balen, alleen beneden WiFi) en uitblazen op onze kamer. Later lopen we weer terug richting centrum om een hapje te eten. En daarna is het licht wel uit. Wat een indrukken. Morgen weer een dag in deze bruisende stad.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten