woensdag 26 augustus 2015

Weer aan de slag...

Na bijna 6 heerlijke vakantie weken is het weer zover. Vandaag gaan we weer voorzichtig aan de slag. 
Er wordt nooit vroeg afgesproken, dus je kan nog even rustig opstaan en genieten van het feit dat je niet meteen in de spreekwoordelijke startblokken hoeft.
We starten om een uur of tien, maar eigenlijk heeft iedereen wel iemand of een paar mensen waar hij of zij iets vroeger mee afspreekt. Vast even bijkletsen over alle ins en outs. Meestal van school, terwijl we toch ook nog vol vakantie zitten. Maar goed...
Je ziet als eerste je maatjes. Wat doen we als we mensen lang niet gezien hebben: drie keer zoenen. Eigenlijk een rare gewoonte, waarom 3? Maar ach, zo zijn we opgevoed, en het zijn je maatjes. Dat kan.
Na een tijdje komt de afgesproken tijd in beeld en of er komen meer collega's of je gaat ze opzoeken. Maar dan...
Collega's die dichtbij staan zoen ik zonder aarzeling. Het zijn de mensen die je normaal gesproken dagelijks vele uren ziet en die al lief en leed gedeeld hebben met je. Weinig problemen tot zo ver. Krijg je nog dat timen wanneer vraag je aan wie hoe het is met... de meer delicate of gevoeligere onderwerpen. Ik bedoel je vraagt niet al zoenende hoe het met zieke.... gaat. Je moet ook niet te lang wachten, want dat is ook onattent. Keuzes, keuzes.
Dan komen de mensen die je niet zo goed kent. Wil je die wel zoenen? En dan ook nog drie keer? En geef je ook een hand, of houd je de schouder vast, of wat doe je. Zoen je die wel, of steek je strak je hand uit? Vaak heb je geen keuze, want word je door de persoon overvallen door in een keer die grens over te steken en word je gezoend. Ja, je blijft dan ook niet als een stijve hark staan. Fijne vakantie gehad? Ja, jij ook? Bla, bla. Wat nou als je tegen deze mensen zegt: "Nee, rottijd gehad, ben blij dat ik weer aan de slag mag.".....
Of mensen die gaan ruzie maken wie je eerst mag zoenen, of dwars door een gesprek komen met de mededeling 'dat ze jou nog niet gehad hadden'.
Mensen die even hard twijfelen over zoenen of niet en dan samen een ongemakkelijke situatie laten ontstaan. Of je hebt met iemand gezoend en de persoon die er naast staat wil je liever niet. Dat doe je dan ook weer niet. Of juist wel eigenlijk, want je wilt naar buiten toe geen verschil maken.
Op dit moment van de dag ben je al minimaal een uur binnen, maar heb je nog niks gedaan. Maar man, man, wat een hoofdwerk heb ik dan al gedaan.
Je begrijpt het, dagen als deze, of in ieder geval gedeeltes van dagen als deze sla ik liever over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten