zondag 8 juli 2012

De Noordkaap bereikt!

Zaterdag 8 juli
We hebben heerlijk geslapen op zachte matrassen in een donkere hoek van het huisje, dus het was bijna net echt nacht. We staan rustig op, ontbijten lekker en stoppen alles weer netjes op z’n plaats terug in de bus.
En weer op weg. We hadden op de kaart gezien dat we voor het plaatsje Enontekio waren, dus dat we daar nog naar toe moeten rijden en dan ergens linksaf naar Kautokeino. Dat doen we, alleen het duurt wel heel lang eer we in Enontekio zijn. Eh… zitten we misschien verkeerd? De tomtom doet het al een paar dagen niet meer, dus die zegt niet links of rechts. We draaien om en rijden terug. Wat blijkt nu? Daar waar we het terrein van de huisjes afreden stond een heeeel groot bord dat we over konden steken en dan zaten we meteen op de goede weg naar Kautokeino… Wat zal ik zeggen? Het is de eerste keer in 3000 km dat we verkeerd rijden?
Laat maar.
We zitten op de goede weg nu. We kunnen weer lekker doorrijden. Het landschap lijkt op dat van gisteren, lage boompjes, velden met struikjes, grassen en mossen, meertjes, maar er zijn nu ook rivieren die wild stromen bijgekomen. De zon schijnt, het is wel koud, maar het is van dat heerlijke, heldere, frisse, zonnige weer, dus de kou doet niet veel.
Na een drie kwartier passeren we de grens met Noorwegen. Check, daar waren we naar op weg. Verder zijn hier niet echt bijzonderheden. Ook hier merk je niet echt dat je een grens bent gepasseerd, want het landschap is niet meteen anders. We merken wel dat we hoger stijgen en dieper dalen. Afgelopen dagen is het land al hoger geworden met meer heuvels, maar nu gaan we af en toe echt omhoog met de bijkomende rivieren, bergen met sneeuw in de verte. Het is erg mooi. We genieten dus.
In Kautokeino tanken we en rijden na een drankje weer door. Op naar Karasjok. Hier willen we lunchpauze houden. Na dagen krackers en roggetjes willen we een keer wat anders eten, dus we rijden het stadje even in en eten een heerlijk broodje en doen een boodschapje. Weer verder op pad. Vandaag willen we bij de Noordkaap komen en daar zijn we nog wel een kilometer of 250 vandaan.
Bij Lakselv komen we ook bij een fjord aan. Heerlijk, de ruimte die dat geeft. Het waait, net als aan zee (het is natuurlijk ook zee), de zon schijnt, je hebt mooi uitzicht over het water en hoe het water in land overgaat. Tussendoor gaan we omhoog en heb je zicht van boven en weer naar beneden zodat je dicht bij het water bent. De begroeiing gaat langzaam over in begroeiing zoals deze hoog op de berg is, gras, bergbloempjes en daartussen stenen, rotsen en af en toe elektriciteitspalen en huisjes. Aangezien alles aan zee ligt zie je dat de mensen vissen en hier van leven. Ook zie je veel sneeuwscooters staan. Het zal hier lang koud en besneeuwd zijn. Zo slingeren we ons langs de fjord en genieten van het uitzicht, soms links als we weer het berglandschap in kunnen kijken of als er weer leisteenrotsen langskomen, soms rechts als er weer een fenomenaal uitzicht over de fjord is. Via een aantal tunnels (waaronder de hele lange naar het eiland van de Noordkaap 7 km) komen we uiteindelijk bij het eiland van de Noordkaap aan. Ook hier is het genieten tijdens het rijden. We rijden via de enige weg die er is en belanden zo bij de afslag Skarsvag. Bij dit dorpje willen we op een camping staan. Dit schijnt het noordelijkste vissersdorpje te zijn en het ligt dicht bij de Noordkaap. Al snel hebben we de 3 campings uit de Trotter gespot. De laatste, die het dichtst bij het dorpje ligt nemen we. We kunnen hier het water uit de bus verversen, wassen, we staan dichtbij een wandelingetje uit de Trotter en we zijn ook zo op de Noordkaap. We worden in het Nederlands begroet door de eigenaresse. Tja, dat verwacht je niet. Wel erg leuk.

We zetten de bus neer en gaan in het restaurantje van de camping eten. Vandaag doen we duur, morgen doen we weer verstandig en eten we weer zoals het hoort. Daarbij hebben ze binnen een geweldige internetverbinding, dus kunnen we eindelijk foto’s online zetten.
Lekker eten, mooie plek, goed gezelschap, geen muggen, wat wil een mens nog meer??

Zondag 8 juli
De nacht was stormachtig en regenachtig. Heerlijk als je in een camper ligt, want je hoeft je geen zorgen te maken of je tent niet lekt en of de stokken de wind wel houden. Wel blijft het natuurlijk de hele nacht licht, net als afgelopen dagen. Het blijft lastig. We waren vroeg naar bed, we zijn er dus ook vroeg uit. Het was de eerste nacht dat we blij waren met ons dubbele dekbed. Het is buiten ook echt koud, zeker met de wind die hier waait. De zon zit achter de wolken, dus die warmt ons niet op. De douche daarentegen warmt wel degelijk op.
Ontbijt doen we in de eet en kookruimte die bijna elke camping hier heeft. Dat is lekker, want er staan pitjes om op te koken, maar je hebt ook afwasruimte. Daarnaast kan je lekker binnen aan tafel zitten wat hier wel een fijne luxe is. Als extraatje kunnen we flink op internet, want dat zit ook daar.
Na het ontbijt doen we de was in de machine. Ondertussen rommelen we wat met computer en tablets in de eetruimte, ook plannen we een aantal dagen aan route vooruit. Na een uur kan alles in de droger, zo gezegd, zo gedaan en we rommelen weer wat verder.
Tegen 11 uur gaan we met boterhammetjes, regenjas en wat drinken aan de wandel. De zon piept er net even tussendoor. We klimmen een stukje omhoog en volgen een pad met witte paaltjes. Het leidt ons naar een ander stukje van de fjord met een natuurlijke boog in de leisteen.

Heel mooi, daarnaast is het uitzicht over de bergen/heuvels met gras en stenen en rotsen erg mooi. In de verte zie je de regenwolken aan komen drijven. Heerlijk die natuur die woest om je heen tekeer gaat met wind, regen, kou. Zo mooi rauw. Na een uurtje dalen we weer de berg naar het dorpje Skarsvag af. Dat was snel, maar we durfden met dit weer ook niet echt verder de berg over te zwerven. We lopen het kleine dorpje even door met z’n geel, blauw, wit en rood gekleurde huisjes. Je ziet aan de plantjes en de afwerking of er mensen wonen of dat het een verhuurhuisjes zijn. Verder is er een klein haventje en daarnaast heel veel zee.
Terug op de camping ruimen we de was op en gaan nog even een theetje zetten in de eetruimte. Daarna besluiten we toch maar naar de Noordkaap te rijden. ’s Nachts daar naar toe is niks voor ons. De zon niet zien zakken kunnen we ook later deze week, maar we willen er wel geweest zijn. Bus van de stroom afkoppelen en op weg dan maar. Weer door het mooie heuvelachtige landschap met bergen op de achtergrond en tussendoor glimpen van de wilde zee. De Noordkaap is een verschrikkelijke attractie met een bijpassende prijs, maar het is echt een geweldig, bijzonder, oersterk, rauw stuk natuur met rotsen die zo recht naar beneden de zee in lopen en zee die zich eindeloos uitstrekt tot de Noordpool. De wind waait je uit je kleren en de regenwolken in de lucht zorgen voor een regenboog. De natuur op z’n stoerst. Heel erg gaaf. Na een uurtje rondlopen en foto’s maken stappen weer in de bus en gaan terug.

Voldoende wind gevangen voor vandaag en we willen het weer warm krijgen.
Op de camping een theetje in het restaurantje en daarna zelf koken in de eetruimte.
Een dagje van rust, een dagje van wind, storm en rauwe natuur. Fijn, maar ook heerlijk om morgen iets hogere temperaturen op te zoeken, want 6 graden is niet bijzonder warm J

Geen opmerkingen:

Een reactie posten