vrijdag 1 april 2016

Keuzes en geduld...

Al orienterende op mijn werkende toekomst ben ik druk bezig met het zoeken naar opleidingen.
Uit de verschillende testen kwam, dat ik graag creatief bezig ben en dan wel in de meest brede zin van het woord. Creatief denken is immers ook creatief. Verrassend was dat niet.
Het was ook gauw duidelijk dat het goed voor me was om een opleiding te gaan doen. Ook dat was niet echt verrassend.
Maar ja, soms moet iemand je even die dingen laten zien die je eigenlijk al duidelijk had.
Een beetje dit effect: 'Waar is mijn bril?' 'Op je neus.'
Dus ik ben gaan zoeken op het internet: creatieve opleidingen. Veel resultaten die naar niks leiden, maar ook een aantal links die interessante ideeën opleveren. Veel van de creatieve opleidingen zijn alleen in de voltijd vorm te volgen. Die vallen af, want ons geldboompje in de tuin levert nog niet genoeg om mijn baan voor een opleiding op te zeggen. Grafisch ontwerper, industrieel ontwerper, communicatie, Image and media technology, cross media design. Allemaal creatieve opleidingen, veel voltijd, vaak te commercieel en dat past helemaal niet bij me, vaak te veel op één vaardigheid gericht, in een stad die niet even te bereiken is voor een deeltijd of het roept de vraag op of ik daar de skills wel voor heb. Soms is interesse niet voldoende, dan moet je ook al enige ervaring hebben opgedaan met het vak. Allemaal interessante opleidingen, maar niet echt passend.
Fotografie is mijn pas ontdekte hobby die me past als een jas, maar wil ik daar echt een opleiding in doen? De fotografie die ik leuk vind om te doen levert nou niet bepaald een inkomen op waarvan je kan leven.
Aan het einde van de middelbare school heb ik nog wel eens gedacht aan studies in de richting van godsdienstwetenschappen of binnenhuisarchitect, maar ik heb toch niet het gevoel dat die richtingen nu nog bij mij aansluiten.
Ik zou eigenlijk iets moeten doen met beeld en taal. Niet te specialistisch in één richting, maar zaken gecombineerd. Daar blijkt wel een opleiding in te bestaan, maar die is wederom voltijd.
De eerste keer dat mijn hart echt opspringt bij een opleiding is bij de schrijversacademie. Je kan hier in een soort van thuisstudie met enkele malen per jaar contactmomenten een basisopleiding en een specialisatie volgen. De specialisatie Blogs en Columns staat hier ook bij. Dat voelt als thuiskomen. Ik schrijf graag en dat heb ik altijd graag gedaan. Ik zou hier graag meer uit leren halen en beter in worden.
Ze hadden nog meer specialisaties die me aanspraken zoals: scenarioschrijven, poëzie of kinderboeken schrijven.
Daarnaast zou ik dan misschien kunnen groeien in het maken van foto's. Bijvoorbeeld via een opleiding bij een organisatie zoals het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. Niet te specialistisch, maar wel met mogelijkheden om te groeien.
Ook werd ik erg enthousiast van een filmpje dat mijn schone zus mij liet zien van graphic recording ofwel visueel communiceren ofwel visueel notuleren ofwel...nou ja, typ het maar eens in bij Google of youtube. Er ging een wereld voor me open. Al die dingen kan je echt heel gaaf combineren. Ik kan teksten schrijven, deze met beeld versterken en deze eventueel via graphic recording in een filmpje zetten. Je kan dit gebruiken bij methodes maken of om iets uit te leggen. Je kan dit gewoon gebruiken in een blog of gewoon om via een of andere media te delen.


Al kijkende op een site van iemand (zie site bij het plaatje) die bezig is met visuele communicatie zag ik dat ze kaarten verkocht met haar eigen gemaakte foto's. Het zal een zakcentje voor een extra ijsje zijn, maar het is wel een mooi doel voor de foto's die je maakt en eventueel gecombineerd met teksten die je maakt.
Nou kwam ik weer een site tegen van een organisatie die op basisscholen multimediale kunstlessen geeft. En sluit dan weer super aan op de dingen waar ik nu mee bezig ben...
En dan de twijfel op de achtergrond, moet ik hier nou mee gaan starten, of moet ik dit meer tijd geven en kijken wat er nog meer op mijn pad komt? Zit ik al teveel in een denkrichting vast en zie ik te weinig het brede plaatje waarin mijn mogelijkheden zouden kunnen staan, of ga ik zo doen wat mijn hart me ingeeft en komt er dan vanzelf iets uit waar ik mee door kan?
Wat een keuzes en wat heb ik een geduld nodig....
En wat kan ik goed met keuzes omgaan.... en o ja, geduld, geduld, geduld, geduld...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten