vrijdag 15 april 2016

Het voorjaar is...

Voor het geval dat je het gemist hebt, het voorjaar is ontploft!
 

Overal waar je kijkt zie je de bomen zwaar van de bloesem. Takken vol met witte, roze, gekleurde bloesem die de takken vol en dik maken alsof er een dikke laag sneeuw op ligt.
Struiken waar kort geleden nog voorzichtig een groen blaadje een hoekje liet zien staan vol fris, groene blaadjes die parmantig laten zien dat ze er zijn.



In Den Helder zag ik dat de bollenvelden open komen en dat er weer velden vol kleur ontstaan, soms met een enkele andere bloem ertussen die zich frank en vrij boven de rest uitgeworsteld heeft.
Het gras staat al snel enkel hoog en ziet er weer fris uit. Tenzij je natuurlijk een graafmachine inhuurt en alle groen uit je tuin laat verwijderen en er vervolgens een kale vlakte met tegels voor teruglegt.


Maar ach, die benedenbuurman kan zich alvast verheugen op de stoere, groene sprietjes die zich volgend jaar ongetwijfeld tussen die tegels omhoog gewerkt hebben.
Grote knoppen zitten aan de struiken die er op staan te springen om open te mogen komen. Nu nog een beetje groen of bruin, maar je ziet de belofte van de inhoud er gewoon vanaf spatten.


De lammetjes springen hun rare bokkensprongen in de wei en ontdekken de wereld.
De net gewassen was kan weer buiten hangen en wapperend in de wind en droog gestraald door het zonnetje heerlijk fris ruikend de kast in.
De dagen duren steeds weer een beetje langer. En het mooie is dat de zon dus al op is als wij naar ons werk gaan. Nog niet helemaal hoog aan de hemel en soms met een beetje nevel geeft hele mooie plaatjes die je dag zeer goed doen starten. Zoals op deze foto van Petra.


Het zonnetje doet dus regelmatig flink zijn best en iedereen trekt weer naar buiten.
De een is nog dik ingepakt met winterjassen tot bovenaan dichtgeritst, maar dan toch al wel zonder oorwarmers. De ander al heldhaftig in een korte broek en een zomers jasje en daar dan alle variaties tussenin. Kinderen komen 'met zonder' jas naar school.
Je ziet mensen op bankjes in de zon de stralen vangen.
Wandelingen met de hond duren net wat langer dan anders als de zon schijnt.
Terassen worden weer opgebouwd en zitten vol. Soms nog met mensen met jas, maar af en toe als de zon echt zijn best doet, dan ook zonder.
Heel af en toe ruik je al een enthousiaste barbecue of een gezellig knapperend kampvuurtje.
De fietsen worden weer gesmeerd en de motoren uit de garages gehaald.
En dan is het stiekem 's ochtends toch nog even erg koud en dan rijd je daar met je zomerjackie toch even te klappertanden, maar wel met het vooruitzicht dat het vanmiddag een stuk warmer is en soms mag dat zomerjackie dan zelfs uit.
Of dan zitten er een paar regendagen tussen die altijd even tegenvallen, maar ach, je moet toch ook ooit je huis poetsen of andere praktische klusjes in huis doen en die blijven met het mooie weer maar liggen, want dan is het zonde om binnen te blijven.


Zoals je dus merkt: Het voorjaar is ontploft en daar moeten we lekker van gaan genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten