vrijdag 5 februari 2016

Zon off/on day

Je hebt zo van die dagen dat je denkt: 'Geef mijn portie maar aan Fikkie.'
Meestal komen dat soort dagen na of in drukke periodes en dat je dan die dag niks hoeft. En dan vaak in januari, februari.
Waarom dan? Nou, dan is het al even winter, al een tijdje grijs weer met regelmatig regen en kou, of misschien net niet koud, maar ook niet warm en het waait, of juist helemaal niet zodat de regen dan heel lang blijft hangen. En weet je hoe lang het dan nog duurt eer het weer een beetje warmer wordt of gewoon zonniger? Heel lang, want dat komt heel misschien in maart en met een beetje pech pas in mei.
Je wilt wel naar buiten, maar met dat grijze, grauwe, wel of niet natte, winderige of juist niet winderige, koude of juist dat klamme weer nodigt dat niet uit. Fietsen wordt niks, want dan word je drijfnat. Van wandelen houden wij niet echt, en je moet je bovendien toch helemaal inpakken met regenpak, want ook al wandelend word je drijfnat van motregen.
Daarnaast ben je eigenlijk gewoon moe, want het is alsmaar druk en je moet van alles, of je moest van alles en hoeft eindelijk even niks, dus je hebt ook niet de discipline om jezelf een schop onder je kont te geven en alsnog naar buiten te sturen.
Wat de dag nog vervelender maakt (op lange termijn dan, want op korte termijn is het heerlijk) is dat je het liefst wilt eten. En dan niet heel gezond een salade of fruit... Nee, je wilt chips, drop, chocolade, pizza, friet, gebak... en al dat wat nog meer zo heerlijk smaakt, maar op lange termijn zorgt dat de groei in de breedste zin van het woord of de breedste zin van de heupen duidelijk aanwezig is. En ook hier heb je doordat je moe bent niet de discipline om jezelf de spreekwoordelijke schop onder je kont te geven en een voedzame en toch lekkere maaltijd te maken en dus eigenlijk meer energie te creƫren.
Het beste is om die dag binnen te blijven, geen boodschappen te gaan doen, gewoon op de bank te blijven zitten en die lege koelkast of kast gewoon leeg te laten. Of jezelf de deur uit schoppen om even een frisse neus te halen en jezelf een lekker biertje met een chippie in het vooruitzicht te stellen. Soms helpt dat.
Soms helpt het niet en dan sla je die dag de wereld even over en blijf je op de bank, eet je alles wat je in huis hebt, kijk je alle stomme dingen op tv, ga je vroeg naar bed en pak je morgen het leven weer op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten