vrijdag 24 juni 2016

Natuurfotografie

Ik ben bezig met een korte cursus natuurfotografie. Ik heb nu twee lessen theorie gehad en morgen en volgende week gaan we de theorie in praktijk brengen.
De eerste theorie is vooral bedoeld om je teleurstellingen te besparen. 
Je zult geen National Geographic foto's gaan maken. Die mensen krijgen namelijk een enorm budget mee, zijn gespecialiseerd in één onderwerp en dus zo goed als bioloog, om die ene super foto te maken. 
Nou is geen van onze deelnemers bioloog en heeft niemand connecties met National Geographic, dus we zullen het met onze bescheiden apparatuur en zeer bescheiden budget moeten doen. 
Verder schijnen die fotografen een paar maanden weg te blijven voor een super foto, en ook die tijd hebben we allemaal niet beschikbaar. 
Dus nee professioneel natuurfotograaf zullen we niet worden.
Nou had ik die ambitie toch al niet, want ik wil gewoon foto's maken van allerlei mooie dingen in de wereld die ik tegenkom en als het maken van de foto niet lukt is dat jammer, maar zal ik daar niet van wakker liggen. Het schijnt dat die eigenschap ook niet echt meehelpt om natuurfotograaf te worden.
Ook heb en wil ik geen schuiltentje in het bos zetten om daar vervolgens een dag of nog langer in stil zitten of met een soort van waterpak in de vorm van een eend door het water gaan waden om de ultieme foto te maken. 
Verder heb ik geen ambitie om dieren te gaan trainen om die ene geweldige foto van de sprong, de vlucht of de landing te maken, dus ook daar sla ik de plank mis.


Wat ga ik dan eigenlijk doen bij die cursus?
Nou bovenstaande informatie heb ik al geleerd bij één van de theorielessen. 
Ook heb ik weer een stuk meer over de natuur geleerd, want de man die de cursus geeft, heeft al veel gefotografeerd in de natuur en heeft naast leuke anekdotes ook veel verteld over dieren in de natuur, hoe ze reageren en wat ze wel of juist niet doen. 
Ik heb in theorie al geleerd hoe en wanneer ik meer kans maak om een mooie foto in de natuur te maken. 
Ik heb geleerd welke materialen ik wel en ook niet mee moet nemen als ik foto's wil gaan maken in de natuur.
En ik heb geleerd hoe ik nog meer geld uit kan geven aan fotografie, want ik wilde al een macrolens voor mijn camera, maar nu wil ik hem helemaal en niet alleen dat, maar ik wil ook een telelens, want dan kan ik dieren van veraf fotograferen.
Tja, leuk, zo'n cursus. En de prijs viel nog wel zo mee...

Maar goed, morgen gaan we naar de Amsterdamse waterleidingduinen. Daar schijn je bijna te vallen over de herten en reeën en zeer grote kans te hebben om vossen te zien. Dus morgenvroeg moet ik netjes om half tien klaarstaan en gaan we met de mensen van de cursus die kant op. We moeten een behoorlijk stuk wandelen om op een bepaalde tijd op een bepaalde plek te zijn waar de dieren vaak te zien zijn, maar succes schijnt verzekerd te zijn.
Volgende week gaan we naar een ander natuurgebied, maar welk, dat beslissen we morgen. 
Anders is dat we die keer in het natuurgebied willen zijn voor de zon opkomt. Heel vroeg dus deze tijd van het jaar. Maar het lijkt me wel erg bijzonder.
Goed, voor nu genoeg.
Morgen vervolg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten